Project Spie – Glasvezelfabriek Neg Westerbroek

Opdrachtgever:

SPIE

Locatie:

Westerbroek

In opdracht van SPIE versterken we het laag- en middenspanningsnet van glasvezelfabriek NEG. NEG heeft geïnvesteerd in een nieuwe oven waar 100.000 ton glasvezel per jaar wordt geproduceerd. Deze investering vroeg om een versterking van hun net.

Onder de glasvezelfabriek zijn drie gestuurde boringen verricht. De engineering en boring was een uitdaging. De nieuwe kabels onder het pand moeten één meter uit elkaar liggen in verband met de onderlinge beïnvloeding van de kabels door de hoge spanning. De boring is met een gyroscopische meting exact uitgekomen zoals geëngineerd.

Een andere uitdaging is de montage van de middenspanningskabels. De primaire verbinding naar een onderstation wordt gerealiseerd met 3 stuks XLPE 3×240 koper kabels geschikt voor een spanning van 8,7/15 kV (zie foto). Met een doorsnede van ruim 8 cm en een gewicht van bijna 15 kg per meter, is dit geen alledaagse klus voor de monteurs. Dankzij de vakkennis van onze kabelwerkers zijn de kabels op juiste plaats gelegd.

De eindaansluitingen maken we in de fabriek. Voor het produceren van glasvezel werkt NEG met hoge temperaturen. Dit betekent voor de ploeg dus werken in de warmte. Wat ook niet alledaags is, zijn de kabels waarmee we werken. Onder andere zes vitale LS-verbindingen zijn dwars door de fabriek gelegd in ladderbanen (per stuk bijna 200 m¹). Dus veel klim- en klauterwerk op de steigers! De stugge buitenmantel en het gewicht van de kabels maken dit werk uitdagend. In april wordt de bestaande voeding van het onderstation omgezet naar het nieuwe inkoopstation. Samen met Spie, NEG en Enexis werken we een plan uit om in een ‘in bedrijf zijnde’ fabriek de stroomvoorziening over te zetten naar de nieuwe situatie.